Berhati2 Kepada Penggunakan Perkhidmatan Maybank2u

Awas satu penipuan terkini dari internet dengan kaedah orang yang tidak bertanggungjawab ini menghantar email secara rambang kepada semua pengguna internet di seluruh negara meminta memasukkan username & password serta TAC kedalam satu website yang direka khusus menyurupai 99% website utama Maybank2u.

Bagi pengguna baru maybank2u tidak mustahil akan tertipu dan terperangkap dengan kaedah licik penipuan ini. dibawah ini dilampirkan printscreen website penipuan yang menyerupai website maybank2u tersebut.

Bagi yang pernah atau telah memasukkan username & password didalam website dibawah ini sila laporkan segera kepada maybank centre untuk menyekat akuan anda sementara waktu bagi mengelakkan semua duit dalam akaun anda menjadi RM0.00...bertindak sebelum terlambah wahai sahabat-sahabat bloggerku..bagi yang perihatin sebarkan info ini kepada rakan2 n keluarga anda.
email akan dihantar kepada anda seperti diatas, meminta anda klik link website yang diberikan untuk melihat kononnya ada satu transaksi mencurigakan dalam akaun anda.


apabila anda klik link tersebut page utama yang akan terpapar adalah seperti diatas, meminta anda masuk ke link berwarna biru diatas untuk pengesahan akaun.

apabila link telah di klik satu page yang menyerupai page utama maybank2u akan terpapar..AWAS page ini adalah page penipuan @ scam bukan page sebenar maybank2u.com.

jika diperhatikan alamat url yang tertera diatas address bukan https://www.maybank2u.com.my/ (ini adalah url sebenar maybank2u.com yang mana ia menggunkan https sebagai security keselamatan capaian sistem online tersebut)


jika anda memasukkan username dan katalaluan kurang dari angka yang sebenar ia akan memaparkan msg ralat seolah2 anda benar2 berada dalam page maybank2u.com yang sebenar. walhal itu adalah page penipuan yang telah direka menyerupai yang sebenar.



selepas itu dia akan meminta TAC dari akaun anda.




apabila anda memasukkan TAC page terakhir yang akan terpapar adalah seperti diatas, mengatakan urusan transaksi anda telah berjaya.

anda kena ingat bahawa username & password anda yang selama ini anda sembunyikan telah anda serahkan kepada pihak tidak bertanggung jawab ini.. dengan hanya beberapa minit akaun akan akan menjadi RM0.00.

AWAS!! waspada apabila anda menerima email yang meragunakan, sila abaikan email tersebut atau delete terus dari inbox anda..

P/S : pihak bank tidak pernah menghantar notis melalui email untuk segala bentuk urusan mengemaskini akaun atau transaksi secara online.

Category: 4 comments

Earning CPC Minggu Ke-4 Update 14/12/09

Alhamdullilah aku dpt lagi earning untuk minggu ke-4 (6/12/09 - 12/12/09), best betul semangat aku bila tengok earning naik lagi..kali ni earning yang aku dpt dh membolehkn aku keluarkn duit aku dlm akaun nuffnang..syaratnya kena lebih RM50.00 keatas..

so syarat tu aku layak..apa lgi aku nak keluarkn lah ni..tak sbr nak tunggu cek pertama dari nuffnang. hasil pendapatan selama 4 minggu ni dari kempen CPC sahaja..kempen CPM tak rasa lagi..takpe ni pon aku dah syukur...tq kepada yang tolong2 klik tu terutama tunang aku, bgn pg, nak tido, nak makan bila buka blog aku je kalau ada iklan mesti dia tlg klikkan..

aku harap minggu2 mendatang aku dapatlah iklan CPM ni..kalau iklan ni ada kita punya income earning ni lagi masyuk..betul tak rakan2 bloger yang penah rasa iklan ni? moga terus berjaya bersama nuffnang

Category: 4 comments

Earning CPC Minggu Ke-3



Alhamdulilah memang dah lama aku tunggu bila earning aku nak update ni..sekali aku datang opis first aku buka blig n terus masuk nuffnang aku tengok earning terperanjat aku sbb earning aku berganda 3 x dari earning minggu sebelum ni..minggu pertama aku dpt Rm2.xx je, masuk minggu ke-2 dapat lagi jumlah terkumpul RM9.xx, ni minggu ke-3 aku check terus jadi RM30.xx...

Terima kasih nuffnang, happy sgt aku rasa org first aku g tahu  mestilah tunang aku..dia first..mesti semua kawan2 yg lain tengah senyum semua tengok earning masing2 dah update..ni yang buat aku makin bersemangat..tq kepada yang tolong klik dkt iklan dalam blog aku ni..terutama tunang aku ni..

sekarang aku masih tunggu iklan yang semua orang nanti2kan ni iklan CPM...bila nak dpt ni..harap2 bulan depan aku dpt ni..kasi ye pihak sponser..

kawan blogger yang dpt earning banyak kongsi sikit dalam komen ni..  
Category: 6 comments

Blogger Aktif Dalam innit nuffnang

ari ni aku takde keje so aku explore semua member yang aktif dalam innit nuffang dekat bawah ni yang aku dapat kesan.. aku rasa banyak lagi ni..ni baru 0.0001% dari ahli nuffnang ni..hahaha

http://ali-joe.blogspot.com/
http://misterirony.blogspot.com/
http://y--square.blogspot.com/
http://baby-mocha.blogspot.com/
http://throughtheveins.blogspot.com/
http://www.benjicajess.com/
http://the-blue-danube.blogspot.com/
http://nurfarhanaabdullah.blogspot.com/
http://gilaebook.blogspot.com/
http://prosyndycate.blogspot.com/
http://ps-link.blogspot.com/
http://drewteh.blogspot.com/
http://drewshop.blogspot.com/
http://techiedan.com/
http://danielctw.com/
http://coerlly.blogspot.com/
http://creditcardaholic.blogspot.com/
http://simplesoundz.blogspot.com/
http://yenniedoll.blogspot.com/
http://nutritoday.blogspot.com/
http://www.tulipspeaks.com/
http://www.aiktong.com/
http://toribirdnosu.blog.shinobi.jp/
http://teriyakiakavincent.blogspot.com/
http://loofuseng.via.my/
http://confessionofdtravelholics.blogspot.com/
http://princessprettygorgeous.blogspot.com/
http://princesscheryljw.blogspot.com/
http://pinkporkchop.blogspot.com/
http://tinkitalks.blogspot.com/
http://tinkitalks.com/
http://marogalfunz.blogspot.com/
http://marogalfoodparadise.blogspot.com/
http://miccgal.blogspot.com/
http://csdelights.blogspot.com/
http://leonlim619.blogspot.com/
http://leonlim.blog.friendster.com/
http://www.thefye.com/
http://jfook.blogspot.com/
http://thatluxurylife.blogspot.com/
http://stylishkaftan-london.blogspot.com/


kalau ada yang rajin g lah tengok blog kawan2 ni leh cari idea..

hari2 yg memboringkan betul..huhuh..

Category: 4 comments

Semua cerita pasal Earning dari Nuffnang

malam ni kerja aku g google cari info pasal semua yang cerita berkaitan earning dari nuffnang ni..rata2 semua blog2 yang aku masuk semua dah dapat check n semua seronok bersama nuffnang..

dekat bawah ni aku masukkan link-link dari blogger2 yang telah berjaya mendapatkan earning dari nuffnang..

http://www.lizarazak.com/2009/10/earnings-nuffnang-bertambah-lagi/

http://www.raracandyfloss.com/2009/10/menaikkan-earning-nuffnang.html

http://nurizzahfarhana.blogspot.com/2009/11/buffered-earning-nuffnang.html

http://myblog2day.com/first-payment-from-nuffnang.php

http://ah-mike.blogspot.com/2009/03/how-to-earn-money-with-nuffnang.html

http://www.ishakhasimi.com/internet/earning-nuffnang.php

http://www.yanmieonline.com/2009/11/buffered-earning-nuffnang.html

http://www.imcurtain.com/technology/menaikkan-earning-nuffnang/

http://www.tengkuaizat.com/turn-gua-untuk-berlagak-earning-nuffnang/

http://www.thesuzette.com/2008/05/my-first-nuffnang-cheque/

http://1221steps.blogspot.com/2009/11/earning-nuffnang-update.html

http://www.noorizamshah.com/2009/12/08/inspirasi-dan-motivasi-dari-cheque-nuffnang.html

http://kwongfeimind.blogspot.com/2009/03/my-first-nuffnang-cheque.html

http://siggplus.blogspot.com/2009/10/cara-nak-tingkatkan-earning-nuffnang.html

http://www.vkeong.com/2008/blogging/2nd-nuffnang-cheque-received-rm83067/

http://www.jayceooi.com/2007/08/07/what-is-nuffnang-oh-it-is-a-blog-advertising-community/

http://topotato.com/2009/10/30/ada-8-kempen-nuffnang-sedang-berjalan/

http://www.mohdsuhaimy.com/2009/01/12/cek-dari-nuffnang-2/

http://shilashower.blogspot.com/2009/12/how-to-increase-nuffnang-earning.html

http://farra-eng.com/2009/11/my-nuffnang-earning-part-1/

http://www.syahrulnizam.com/2008/12/nuffnang-tips-how-do-i-start-earning-in.html

kalau ada blogger2 yang lain dah berjaya n nak kasi tip2 dkt rakan2 yang masih baru macam aku ni, lehlah kasi komen dengan bagi link blog korang sebagai rujukan kita bersama. berkonsi ilmu untuk kebaikan tidak salahkan blogger2 sekelian..

apa pon aku ucapkan terima kasih kepada blogger2 dalam link diatas yang telah menyumbangkan semangat kepada ahli yang baru macam aku ni..
Category: 7 comments

Macamana nak tengok ada Kempen CPM dgn Earning tak?

Aku pon tengah fikir macam mana nak tahu kalau kita dpt iklan dari pihak sponser dia email kita ke? iklan CPM tu tau..bukan CPC yag kejab ada kejab ilang tu..

so aku ada terbaca satu blog sahabat kita bunyi dia macam dkt bawah ni..


"macam mana nak tau ada kempen ke tidak di blog kita? hoho mudah sahaja.. pada tepat jam 12.00 pagi.. kalau ko lihat ada satu ads tu sentaiasa ada di blog korang pada setiap page maknanya korang ada kempen di blog korang.. contohnya iklan celcom di sebelah ni.. mulai jam 12.00 pagi dia akan terpapar di setiap pelusuk blog ni.. tak percaya sila la gali beberapa page mahupun post di blog ni..
satu lagi cara untuk memastikan korang ada kempen ke tidak.. hoho setelah kaji setiap pelusuk blog korang.. korang tuggu sampai jam 4.25 am… tengok di bahagian earning ada tak tulis buffered earning dan tengok ada tak pendapatan dia.. buffered earning ni hanya akan masuk ke dalam earning korang setelah kempen tu tamat…"


sumber petikan dari blog sahabat nuffnang kita :-->>> http://topotato.com/2009/04/30/mengenali-nuffnang-bersama-topo/

mana2 ada rakan2 blogger yang dah penah kaji fakta ni betul ke atau tidak sbb waktu tu kita orang semuakan tengah tidor..bila masanya nak g tengok ngan checkn..

ada idea tak cara nak tahu dpt iklan tu dari sponser..coment sikit blogger2
Category: 4 comments

Kongsi Pengalaman Bersama Nuffnang


Sepanjang aku joint nuffnang ni masuk minggu ke 4 ni aku rasa memang kita leh tambah pendapatan sampingan dari mengiklankan iklan2 dari nuffnang ni. cuma usaha yg gigih dah kerajinan para blogger je yang akan menentukan hala tuju pendapatan seseorang tu.

Rakan-rakan & blogger di luar sana apa kata kita kongsi pengalaman anda sepanjang bersama nuffang..lama mana anda joint? pendapatan macam mana? n apa anda rasa bila Cek pertama sampai ditangan anda, berapa ramai yg kata .. Tq nuffnan...

dengan harapan komen anda dibawah ini dapat memberi sumber inspirasi n semangat kepada ahli2 baru mcm aku ni..

Komen jangan tak komen ye di bawah........




Category: 12 comments

Download clips video youtube

Mungkin selama ini anda bosan dengan melihat clips video youtube secara tersangkut2 atau tersekat. Disini ada sedikit panduan unutk mendownload terus clips video tersebut terus ke pc anda.

Dapatkan & Install Download Manager

Setelah program di downlaod dan install buka mana2 video youtube dari www.youtube.com


Gambar disebelah menunjukkan apabila butang kanan tetikus ditekan sebelum IDM diinstall.


Gambar disebelah menunjukkan apabila butang kanan tetikus ditekan selepas IDM diinstall. Seterusnya klik "Download FLV video content with IDM"


Popup berikut akan terpapar dan tekan butang Start Download. Fail Tadi akan disimpan didalam cari didalam folder ini untuk memainkan video tadi.

Sebelum memainkan video tadi terus dari pc anda perisian pemain FLV perlu diinstall terlebih dahulu sebagai player video tersebut. Perisian boleh di download secara
( percuma disini )


lokasi tempat file tadi disimpan adalah seperti gambar dibawah "C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\Downloads\Video"




"Now enjoy your clips video"




Category: 1 comments

Download Internet Download Manager (IDM) + Patch

Internet Download Manager (IDM) adalah tool untuk meningkatkan kecepatan download, resume download dan sepantas proses download. Kemampuan resume pada IDM akan melanjutkan proses download yang terputus karana kehilangan connection, masalah jaringan, komputer shutdown atau hal-hal yang tidak terduga.

Internet Download Manager (IDM) adalah salah satu downloader terbaik yang ada saat ini.
Internet download manager (IDM) adalah downloader yang dapat mendownload berbagai file seperti mp3, pdf, word, rar, compressed, zip, flv, 3gp ,film, document, music dan berbagai file lainnya.

Internet Download manager (IDM) juga dapat diintergrasikan ke browser anda seperti mozilla firefox. Internet download manager juga dapat langsung mendownload video dari youtube. Jadi tidak perlu ada masalah lagi jika sekarang anda ingin mendownload video terus dari youtube.

Dibandingkan dengan downloader yang lain, Internet Download Manager (IDM) boleh dikira yang paling efektif dan fungsinya paling memuaskan. Ketika proses download berlangsung Internet Download Manager (IDM) tidak memberatkan Connection, sehingga kita tetap dapat melayari internet dengan selesa. Internet Download Manager (IDM) sangat sesuai untuk pengguna internet broadband & streamyx.

Pesaingnya Flash Get memang memilki kelebihan file download yang telah di download namun belum selesai sudah tersimpan di disk kita. Tapi Ketika proses download berlangsung Flash Get akan membebani connection kita kerana flash get mengambil seluruh jalur download. Inilah yang membuat Internet Download Manager (IDM) lebih sesuai digunakan untuk anda yang ingin tetap laju dengan selesa tanpa diganggu proses downloader.

Jika anda ingin mendownload Internet Download Manager dan Patchnya, anda boleh mendownload di link berikut ini. Internet Download Manager dan Patch yang saya sediakan disini adalah untuk Internet Download Manager versi 5.18. Walaupun ianya bukan siri terbaru sudah cukup mampu dan fungsinya bagus untuk urusan download.

Jadi, bagi yang ingin mendonwnload Internet Download Manager (IDM) 5.18 dan patch terus saja klik disini.

"Sumber : http://www.dangdyud.kandangbuaya.com/download-internet-download-manager-idm-patch.html"

Category: 1 comments

Cara Kerja Download Accelerator

Ketika anda sedang mendownload file sebesar 1 GB berapakah waktu yang anda gunakan? 1 jam, 6 jam atau bahkan memakan waktu sampai 1 hari penuh, cape deh...coba gunakanlah aplikasi download accelerator.Saat ini telah banyak beredar aplikasi download accelerator atau sering disebut juga download manager. ada yang freeware, ada pula yang share-ware sepertu Download Accelerator Plus, Go!Zilla, NetAnts GetRight dan sebangsanya. Dibalik kelebihan dan kekurangannya, setiap applikasi download accelerator memiliki cara kerja yang sama atau hampir sama. Hasilnya pun sama-sama membantu anda mempercepat download file dari internet, dan meneruskannya (resume) jika terhenti di tengah jalan.

Ada banyak jalur (protokol) yang dapat digunakan untu men-download file dari internet. misalnya HTTPm HTTPS, FTP. IMAP dan POP3 (untuk e-mail), dll.


Pada saat mengklik sebuah file pada sebuah website. web browser akan mencoba mengambil dan menyimpannya di hardisk PC anda. Sebuah loneksi antara web sever dan HTTP server terbuka, yang menjadi jalur bagi file tersebut menuju PC anda.


Salah satu fitur baru yang dikembangkan untuk HTTP server dewasa ini adalah kemampuan untuk melayani permintaan "range" atau bagian tertentu dari file yang akan di-download. Ide di balik fitur ini adalah jika koneksi internet anda terputus saat tengah mendownload sebuah file, anda dapat meneruskannya kembali. Inilah kunci dari setiap applikasi download accelerator.


Karena sebagian besar pengguna internet menggunakan web browser untuk mencari dan mendownload file, applikasi download accelerator biasanya dibuat terintegrasi dengan web browser. Pada saat menginstal applkasi download accelerator, secara otomatis ia akan menggantikan modul download standar yang ada pada masing-masing web browser.


Applikasi download accelerator meemanfaatkan fitur penerusan download yang terputus, dengan cara mendownload banyak range (bagian) sebuah file dalam satu waktu. ia membuka beberapa koneksi sekaligus ke HTTP server. setelah bagian-bagian file ter-download dengan sempurna, barulah applikasi ini menyatukannya kembali sebagai sebuah satu kesatuan file.


Memecah file ke dalam beberapa range dan membuka beberapa koneksi sekaligus, jelas membuat proses download jauh lebih cepat ketimbang memperlakukan satu file satu range, dan hanya membuka satu koneksi ke HTTP server. Permasalahannya, sebuah HTTP server biasanya membatasi koneksi dari IP yang sama. Hal ini dimaksudkan agar HTTP server tidak kealahan melayani request dari satu IP, dan memberikan kesempatan kepada IP lain untuk mengakses file di servernya.


Selain itu, penggunaan applikasi download accelerator, juga website copier, kadang dipandang sebagai aksi ilegal yang merugikan orang lain. oleh karena itu, tidak jarang HTTP server dilengkapi dengan applikasi untuk menghalau satu IP untuk melakukan banyak koneksi. Jika keadaannya demikian, apa yang dapat dilakukan oleh applikasi download accelerator untuk mempercepat download?


Ingat, kuci dari applikasi download accelerator adalah memanfaatkan fitur penerusan download yang terputus, serta men-download range tertentu dari sebua file. Pada HTTP server yang melarang koneksi banyak IP dalam satu waktu, applikasi download accelerator akan mencari website miror yang menyediakan file yang sama.


Jika file yang ingin anda download juga tersedia di website lain. applikasi download accelerator akan membuka koneksi ke website lain tersebut, dan men-download range tertentu dari sebuah file. setelah beberapa potongan-potongan file yang berasal dari beberapa file yang berasal dari beberapa server terkumpulkan didalam hardisk, barulah applikasi ini menyatukannya kembali. jadi, sebuah file utuh yang anda download menggunakan applikasi download accelerator bisa jadi berasal dari beberapa sever.


Kelebihan lain yang dimiliki applikasi download accelerator adalah fitur pengistirahatan(pause) dan menjadwalkan (schedule) dwonload. kedua fitur ini sangat penting, khususnya bagi pengguna dial-up. Disaat konwksi kurang baik, anda dapat mengistirahatkan download, dan menjadwalkanya agar aktif pada jam-jam tertentu yang dipandang memiliki koneksi lebih baik.


Peningkatan kecepatan download menggunakan applikasi download accelerator dapat mencapai 500%, lebih cepat dari pada men-download dengan membuka satu koneksi ke HTTP server. jadi, jika anda membutuhkan waktu 24 jam untuk men-download file sebesar 1 GB dengan cara konvbensional (membuka satu koneksi), maka dengan applikasi download accelerator anda dapat menuntaskannya dalam waktu kurang lebih dari 5 jam.


Rujukan:


- http:''en.wikipedia.org/en/wiki/Download_manager




- PC Mild


Category: 0 comments

Pendapatan Dari Nuffnang Selama 3 Minggu

Aku baru je joint nuffnang ni lebih kurang 3 minggu yg lalu atas informasi dari tunang aku (thank u syg), dia kata kita boleh dapat income dari blog kita sendiri dengan klik pada iklan yg dipaparkan melalui blog kita.

Pada awalnya aku mcm blur2 je..klik dapat duit? emmm... mcm tak logik..tapi lepas dia terangkan dkt aku baru mula masuk akal sikit..selain dari tu dia kasi dkt aku blog2 yg boleh wat rujukan. sblm ni aku memang ada blog tp idup segan mati tak mau je..ni baru je aktifkan semula.

Hasil dari saranan n bantuan tunang aku hasilnya dkt bawah ni..kalau korang tengok memanglah tak segah mana yg blogger2 lain dapat.. tapi takpe ni permulaan dari menaikkan semangat aku untuk terus maju ke hadapan.





10 Nov - 14 Nov 2009



15 Nov - 21 Nov 2009



22 Nov - 28 Nov 2009

Sebagai renungan untuk rakan2 diluar sana

" Tuhan tidak akan mengubah nasib seseorang kecuali dia mengubah nasibnya sendiri "

Category: 1 comments

Apakah itu Nuffnang?

Nuffnang adalah komuniti pengiklanan blog yang pertama di rantau Asia-Pasifik. Iklan Nuffnang telah dilihat oleh 3 juta pengunjung dalam 100,000 blog setiap hari.



Jika terdapat iklan dibawah "KLIK" untuk mendapatkan pelbagai promosi & informasi berguna....
Category: 0 comments

JANA PENDAPATAN DARI BLOG ANDA SENDIRI




Klik Pada Buku Tersebut Untuk Mendownload Panduan Menjana Pendapatan Dari Nuffnang
Terima kasih Diucapkan kepada penerbit e-book NoorizamShah yang banyak memberi panduan didalam e-book diatas..dapatkan secara percuma sebagai rujukan & panduan anda.
Category: 2 comments

Taylor's Open Day, from 11th - 13th December 2009


Come with a dream, leave with a plan. Check out the activities and the abundance of talks by key industry figures, at the Taylor's Open Day, from 11th - 13th December 2009.


Click Title for more information
Category: 0 comments

New Zealand Natural | Promotions

Crave Satisfaction!

30% on the 30th of every month!





click this link for more info:- ---- > New Zealand Natural Promotions


Are you craving for great-tasting, truly satisfying ice cream?It's the right time for New Zealand Natural!


With a whole 30% off Take Home Packs on the 30th of every month, it's the perfect opportunity to catch up with the flavours you know and love so well. Or try something new for the very thrilling first time.


Posted using ShareThis

Category: 0 comments

Tutorial Streaming Drama TV3


Cepat & Mudah!

1. Jika anda sudah daftar sebagai ahli TV3, 8TV, NTV7, TV9 atau Gua, anda boleh menggunakan kata laluan yang sama untuk daftar masuk.

2. Jika anda belum mendaftar klik pada "Belum daftar lagi? Daftarlah Sekarang! Klik disini" seperti gambar rajah dibawah






Satu Borang online sepeti dibawah perlu diisi bagi membolehkan akaun ahli baru anda didaftarkan. Pastikan semua maklumat adalah benar.



Sekiranya akaun anda telah berjaya di daftarkan satu page seperti gambar dibawah akan terpapar yang mana meminta anda untuk mengaktivkan akaun anda melalui link yang dihantar melalui email anda yang sah

Anda perlu memasukkan Username & password anda yang sah yang telah anda daftarkan tadi


Bagi pengguna yang baru menggunakan Streaming ini anda perlu memasangkan perisian Pando dengan mengklik butang "Pasangkan Pando" seperti gambar dibawah


Satu tetingkap baru akan dibuka seperti dibawah dan anda perlu menekan butang run


Tetingkap seperti dibawah akan dipaparkan yang mana proses instalasi perisian pando sedang dilaksanakan, anda tidak perlu menekan apa2 buatang sehingga tetingkap ini akan hilang sendiri yang mana menandakan perisian telah siap dipasang di dalam komputer.



Setelah perisian pando siap dipasang anda sudah boleh menggunakan Streaming untuk melihat drama tv3 secara online




P/S : Kelajuan streaming anda bergantung kepada kelajuan penyedia perkhidmatan talian internet anda.



"Selamat Mencuba"
Category: 1 comments

NUR KASIH - Ep 1 - Episod Penuh




Klik Link Dibawah Untuk Streaming

Download Terus --> Download EP 1 <--- Download Terus


Sinopsis Episod 1


Mengisahkan kehidupan Ustaz Hassan Albasheer dan Hajjah Khadijah mempunyai dua orang anak lelaki yang berbeza perwatakan dan pemikiran. Aidil merupakan abang kepada Adam seorang yang lemah lembut,bersopan dan peganggan agama yang tinggi. Adam pula seorang yang kasar, hidupnya juga dipengaruhi budaya barat. Aidil dan Adam diminta pulang oleh ibunya kerana ayah mereka sedang tenat.

P/S: Jika anda sudah daftar sebagai ahli TV3, 8TV, NTV7, TV9 atau Gua, anda boleh menggunakan kata laluan yang sama untuk daftar masuk, Sekiranya anda belum lagi mendaftar anda perlu mendaftar terlebih dahulu secara online di http://www.tv3.com.my/Members/Login.aspx sebarang bantuan rujuk "Tutorial Streaming Drama Tv3"






Category: 0 comments

NUR KASIH - Ep 2 - Episod Penuh

Klik Link Dibawah Untuk Streaming

Nur Kasih Ep 2 - Episod Penuh#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer

Download Terus --> Download EP 2 <--- Download Terus

Sinopsis Episod 2

Aidil dan Adam tiba di kampong. Secara tidak sengaja, mereka bertemu dengan Nur Amina. Aidil telah jatuh hati sejak kali pertama melihat kecantikan wajah Nur Amina.

Adam mula bosan tinggal di kampungnya dan bercadang untuk pulang semula ke Australia.

Ustaz Hassan telah meminang Nur Amina untuk Adam sedangkan Nur Amina adalah pilihan hati Aidil.

Nur Amina turut kecewa dengan pinangan ini kerana dia mempunyai cita – citanya sendiri dan dia telah mendapat surat biasiswa untuk meneruskan pengajiannya.

Petikan dari : http://www.tv3.com.my/nurkasih/episodic/
Category: 0 comments

NUR KASIH - Ep 3 - Episod Penuh

Klik Link Dibawah untuk streaming

Nur Kasih Ep 3 - Episod Penuh#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer

Download Terus --> Download EP 3 <--- Download Terus

Sinopsis Episod 3


Adam yang terkejut dengan hal itu membantah keputusan ayahnya kerana dia telah mempunyai pilihan hatinya sendiri. Hajjah Khadijah memujuk Adam untuk berkahwin dengan Nur Amina dan akhirnya Adam akur.

Keadaan Ustaz Hassan bertambah teruk. Perkahwinan Adam dan Nur Amina diadakan dengan segera.

Dalam diam, Aidil menyimpan perasaan kecewa kerana wanita idamannya kini menjadi adik iparnya.

Petikan dari : http://www.tv3.com.my/nurkasih/episodic/
Category: 0 comments

NUR KASIH - Ep 4 - Episod Penuh

Klik Link Dibawah Untuk Streaming

Nur Kasih Ep 4 - Episod Penuh#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer

Download Terus --> Download EP 4 <--- Download Terus


Sinopsis Episod 4


Adam menyalahkan Nur Amina kerana Nur Amina tidak menolak pinangan dari keluarganya dahulu. Aidil masih tidak mahu memulakan tugasnya di Biro Bantuan Guaman kerana risau dengan keadaan ayahnya.

Nur Amina mengejutkan Adam dari tidurnya dan memberitahu tentang pemergian Ustaz Hassan.

Petikan dari : http://www.tv3.com.my/nurkasih/episodic/
Category: 0 comments

NUR KASIH - Ep 5 - Episod Penuh

Klik Link Dibawah Untuk Streaming

Nur Kasih Ep 5 - Episod Penuh#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer

Download Terus --> Download EP 5 <--- Download Terus

Sinopsis Episod 5


Adam masih tidak percaya bahawa Ustaz Hassan sudah tiada lagi. Pada malam kenduri tahlil, Adam tidak menghadirkan diri dan ini menambahkan kekecewaan pada Hajjah Khadijah.

Aidil memujuk Adam untuk memohon maaf kepada ibunya. Adam mengambil keputusan untuk pulang ke Australia tanpa membawa Nur Amina.

Nur Amina yang terdengar perbualan diantara Adam dan Aidil merasa kecewa.

Aidil meminta Adam membawa Nur Amina kerana sekarang Nur Amina telah menjadi isterinya dan jika dia diceraikan, pasti keluarga mereka mendapat malu.

Petikan dari : http://www.tv3.com.my/nurkasih/episodic/




Category: 0 comments

NUR KASIH - Ep 6 - Episod Penuh

Klik Link Dibawah Untuk Streaming

Nur Kasih Ep 6 - Episod Penuh#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer


Download Terus --> Download EP 6 <--- Download Terus

Sinopsis Episod 6


Adam meninggalkan Nur Amina di stesen keretapi dan berlepas ke Australia sendirian. Nur Amina yang sendirian terpinga – pinga ditinggalkan disitu.

Nur Amina mencari rumah sewa Nabila dan menceritakan apa yang berlaku kepada dirinya.Adam kembali kepada Katrina.

Adam melamar Katrina untuk menjadi isterinya tanpa memikirkan Nur Amina yang ditinggalkannya di Malaysia.

Nur Amina akhirnya dapat meneruskan pelajarannya di Universiti Islam Antarabangsa seperti yang diimpikan selama ini.

Petikan dari : http://www.tv3.com.my/nurkasih/episodic/
Category: 0 comments

NUR KASIH - Ep 7 - Episod Penuh

Klik Link Dibawah Untuk Streaming

Nur Kasih Ep 7 - Episod Penuh#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer


Download Terus --> Download EP 7 <--- Download Terus

Sinopsis Episod 7


Nur Amina mencari rumah sewa Nabila dan menceritakan apa yang berlaku kepada dirinya.

Adam kembali kepada Katrina. Adam melamar Katrina untuk menjadi isterinya tanpa memikirkan Nur Amina yang ditinggalkan di Malaysia.

Nur Amina akhirnya dapat meneruskan pelajarannya di Universiti Islam Antarabangsa dalam jurusan seperti yang diimpikan selama ini.

Petikan dari : http://www.tv3.com.my/nurkasih/episodic/
Category: 0 comments

NUR KASIH - Ep 8 - Episod Penuh

Klik Link Dibawah Untuk Streaming

Nur Kasih Ep 8 - Episod Penuh#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer


Download Terus --> Download EP 8 <--- Download Terus

Sinopsis Episod 8

Adam dan Katrina berkahwin. Katrina memutuskan untuk berhenti belajar kerana ayahnya tidak lagi memberi wang pembiayaan.

Mereka terpaksa bekerja sambil belajar untuk menyara kehidupan mereka.Aidil telah pun menjadi seorang peguam.

Aidil di minta memberi ceramah di Universiti Islam Antarabangsa dan dia bertemu dengan Nur Amina selepas beberapa tahun.

Aidil menceritakan apa yang berlaku selepas pemergian Nur Amina dan Adam dari kampung. Nur Amina terharu dengan tindakan Aidil yang sanggup menipu untuk menjaga nama baiknya dan keluarga.

Petikan dari : http://www.tv3.com.my/nurkasih/episodic/
Category: 0 comments

NUR KASIH - Ep 9 - Episod Penuh

Klik Link Dibawah Untuk Streaming

Nur Kasih Ep 9 - Episod Penuh#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer


Download Terus --> Download EP 9 <--- Download Terus

Sinopsis Episod 9


Nur Amina sering berhubung dengan Aidil melalui email. Nur Amina meminta Aidil datang dihari konvokesyennya.

Kehidupan Adam di Australia telah jauh dari landasan agama. Tetapi, Adam terasa jiwanya kosong sedangkan dia mempunyai segala kemewahan. Apabila Katrina disahkan mengandung, Adam merasakan jiwanya akan tenang semula.

Ketika pulang dari berparti, Adam dan Katrina ditimpa kemalangan dan bayi dalam kandungan Katrina tidak dapat diselamatkan. Adam dipenjara kerana memandu dibawah pengaruh alkohol.

Petikan dari : http://www.tv3.com.my/nurkasih/episodic/
Category: 0 comments

NUR KASIH - Ep 10 - Episod Penuh

Klik Link Dibawah Untuk Streaming

Nur Kasih Ep 10 - Episod Penuh#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer

Download Terus --> Download EP 10 <--- Download Terus

Sinopsis Episod 10


Ketika menjalani hukuman penjara, Adam mula sedar dan insaf dengan kesilapannya. Selepas dibebaskan, Adam kembali ke rumahnya dan berhasrat untuk membawa Katrina kembali ke pangkal jalan. Adam mengambil keputusan untuk pulang ke Malaysia.

Nur Amina nekad untuk menceritakan segala – galanya kepada keluarganya. Dia pulang ke kampong setelah sekian lama tidak kembali. Ketika tiba di kampong, Aidil menelefonnya dan memberitahu tentang kepulangan Adam.

Adam dan Katrina tiba di Malaysia. Aidil melarang Adam membawa Katrina bertemu dengan ibunya. Aidil meminta Adam menyelesaikan segala masalah yang telah timbul diantara dia dan Nur Amina.

Petikan dari : http://www.tv3.com.my/nurkasih/episodic/
Category: 0 comments

NUR KASIH - Ep 11 - Episod Penuh

Klik Link Dibawah Untuk Streaming

Nur Kasih Ep 11 - Episod Penuh#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer

Download Terus --> Download EP 11 <--- Download Terus

Sinopsis Episod 11


Adam cuba memulihkan hubungannya Nur Amina. Nur Amina tidak sampai hati menceritakan hal yang sebenar tentang status perkahwinannya kepada Hajah kerana mengetahui Hajah mempunyai penyakit.

Aidil menemui Katrina di bilik hotel. Dia terkejut melihat Katrina tidak sedarkan diri di dalam bilik hotel.

Aidil memberitahu Adam tentang kejadian yang berlaku.

Petikan dari : http://www.tv3.com.my/nurkasih/episodic/
Category: 0 comments

NUR KASIH - Ep 12 - Episod Penuh

Klik Link Dibawah Untuk Streaming

Nur Kasih Ep 12 - Episod Penuh#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer

Download Terus --> Download EP 12 <--- Download Terus

Sinopsis Episod 12


Nur Amina memulakan pekerjaannya. Tanpa diketahui, Adam juga turut bekerja di pejabat yang sama dan Adam merupakan kawan baik kepada bosnya.

Keadaan Katrina semakin teruk. Aidil menyarankan Adam membawa Katrina berjumpa pakar sakit jiwa untuk membantu memulihkan Katrina.

Sarah pula cuba mendekatkan dirinya dengan Aidil.

Petikan dari : http://www.tv3.com.my/nurkasih/episodic/
Category: 0 comments

NUR KASIH - Ep 13 - Episod Penuh

Klik Link Dibawah Untuk Streaming

Nur Kasih Ep 13 - Episod Penuh#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer


Download Terus --> Download EP 13 <--- Download Terus

Sinopsis Episod 13


Nur Amina perlu meneliti projek di luar Bandar. Tanpa diketahui olehnya, Adam terpaksa mengantikan tempat bosnya disaat – saat akhir. Nur Amina terkejut melihat kehadiran Adam di resort.

Adam cuba membaiki hubungannya dengan Nur Amina. Pada masa yang sama, Dato’ Hamzah yang merupakan client mereka mempunyai hati pada Nur Amina. Adam cemburu melihat keakraban mereka.

Sarah mencari Aidil sehingga ke Kuala Lumpur kerana mengetahui bahawa Aidil berada di rumah Adam.

Petikan dari : http://www.tv3.com.my/nurkasih/episodic/
Category: 0 comments

NUR KASIH - Ep 14 - Episod Penuh

Klik Link Dibawah Untuk Streaming

Nur Kasih Ep 14 - Episod Penuh#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer


Download Terus --> Download EP 14 <--- Download Terus

Sinopsis Episod 14


Sarah pura – pura sakit dan memanggil Aidil datang ke rumah Nabila. Sarah memasang perangkap tatapi tidak menjadi apabila Nabila pulang sebelum Aidil tiba di rumah Nabila.

Hubungan Nur Amina dan Adam kembali pulih sedikit demi sedikit. Nur Amina sudah mulai menerima kehadiran Adam dalam hidupnya.

Sarah cuba menghasut Aidil dengan menceritakan tentang perasaan Aidil kepada Nur Amina suatu ketika dahulu. Nur Amina terkejut apabila mengetahui bahawa Adam sudah berkahwin lain ketika di Australia.

Petikan dari : http://www.tv3.com.my/nurkasih/episodic/
Category: 1 comments

NUR KASIH - Ep 15 - Episod Penuh

Klik Link Dibawah Untuk Streaming

Nur Kasih Ep 15 - Episod Penuh#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer

Download Terus --> Download EP 15 <--- Download Terus

Sinopsis Episod 15


Nur Amina membawa diri ke Jeddah dan bekerja di sana dengan seorang wanita bernama Ummu Majid.

Aidil dan Adam datang ke Mekah membawa Hajjah untuk menunaikan ibadah umrah. Di sana, mereka bertemu semula dengan Nur Amina. Nur Aminacuba melarikan diri tetapi Aidil cuba menghalang dan menceritakan apa yang telah berlaku kepada Adam selepas pemergian Nur Amina.

Adam juga telah memberitahu perkara yang sebenar kepada Imam Abu Bakar dan Mak Ani keadaan sebenar yang berlaku diantara dia dan Nur Amina.

Petikan dari : http://www.tv3.com.my/nurkasih/episodic/
Category: 0 comments

NUR KASIH - Ep 16 - Episod Penuh

Klik Link Dibawah Untuk Streaming

Nur Kasih Ep 16 - Episod Penuh#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer


Download Terus --> Download EP 16 <--- Download Terus

Sinopsis Episod 16


Adam dan Nur Amina bertemu dan Adam bertanya kepada Nur Amina tentang keputusan Nur Amina. Nur Amina masih tidak dapat memberi kata putus kepada Adam tetapi menunaikan permintaan Adam untuk bersama – sama ke Masjidil Haram.

Hajjah berdoa di Jabal Rahmah supaya Aidil bertemu dengan jodoh yang terbaik untuk dirinya.

Ketika Aidil ke kedai buku di Mekah, Aidil bertemu dengan seorang wanita yang bernama Aliya. Aidil telah jatuh hati pada Aliya.

Petikan dari : http://www.tv3.com.my/nurkasih/episodic/
Category: 0 comments

NUR KASIH - Ep 17 - Episod Penuh

Klik Link Dibawah Untuk Streaming

Nur Kasih Ep 17 - Episod Penuh#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer


Download Terus --> Download EP 17 <--- Download Terus

Sinopsis Episod 17


Nur Amina mengambil keputusan tidak mengikut Adam pulang ke Malaysia untuk mencari ketenangan sebelum membuat keputusan untuk perkahwinan mereka.

Adam meneruskan kehidupannya tanpa Nur Amina. Setiap hari, Adam akan menghantar email kepada Nur Amina untuk memberitahu tentang kehidupannya.

Aidil membantu ibu Aliya membuat kerja amal untuk sebuah pertubuhan. Datuk tertawan dengan sikap Aidil dan menawarkan Aidil untuk bernikah dengan anaknya iaitu Aliya

Petikan dari : http://www.tv3.com.my/nurkasih/episodic/
Category: 0 comments

NUR KASIH - Ep 18 - Episod Penuh

Klik Link Dibawah Untuk Streaming

NUR KASIH - Ep 18 - Episod Penuh#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer

Download Terus --> Download EP 18 <--- Download Terus

Sinopsis Episod 18


Pada mulanya, Aidil ragu – ragu kerana takut Aliya tidak dapat menyesuaikan diri dengan keadaan di kampung. Tetapi setelah diyakinkan,barulah Aidil yakin dengan Aliya.

Nur Amina mengambil keputusan untuk pulang ke Malaysia. Ketika tiba di Malaysia, Nur Amina mendapat berita Adam telah jatuh lemas ketika menjalankan tugasnya.

Nur Amina nekad dan berjanji tidak akan meninggalkan Adam lagi. Nur Amina dan Adam membantu Aidil membuat persiapan perkahwinan.

Petikan dari : http://www.tv3.com.my/nurkasih/episodic/
Category: 0 comments

NUR KASIH - Ep 19 - Episod Penuh

Klik Link Dibawah Untuk Streaming

NUR KASIH - Ep 19 - Episod Penuh#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer

Download Terus --> Download EP 19 <--- Download Terus

Sinopsis Episod 19


Sarah terkejut mendengar Aidil akan berkahwin dengan Aliya dan bukannya dengannya. Keesokkan harinya, Mak Ani terkejut melihat Sarah telah hilang dari rumah.

Adam dan Nur Amina lalu di kawasan yang sering dikunjungi Adam ketika mereka pulang dari pusara Ustaz Hassan. Adam terkejut Nur Amina mengetahui segala-galanya tentang dirinya.

Mereka semua membantu Aidil menyediakan barang keperluan untuk majlis perkahwinannya. Ketika hampir tiba majlis perkahwinan Aidil, Katrina muncul.

Petikan dari : http://www.tv3.com.my/nurkasih/episodic/
Category: 0 comments

NUR KASIH - Ep 20 - Episod Penuh

Klik Link Dibawah Untuk Streaming

NUR KASIH - Ep 20 - Episod Penuh#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer


Download Terus --> Download EP 20 <--- Download Terus

Sinopsis Episod 20


Adam terkejut dengan kehadiran Katrina. Katrina menceritakan apa yang telah terjadi kepada dirinya selama dia menghilangkan diri.

Adam juga telah berterus terang dengan Hajjah tentang Katrina sebenarnya adalah isteri Adam yang kedua.

Hajjah mahu Adam buat keputusan yang betul sama ada memilih Nur Amina atau Katrina. Adam bingung. Setelah diyakinkan oleh Nur Amina, barulah Adam membuat keputusan untuk tidak menceraikan Katrina.

Petikan dari : http://www.tv3.com.my/nurkasih/episodic/
Category: 0 comments

NUR KASIH - Ep 21 - Episod Penuh

Klik Link Dibawah Untuk

Download Terus --> Download EP 21 <--- Download Terus

Sinopsis Episod 21


Aidil memberitahu keputusan Adam kepada Aliya. Aliya terkejut dan bertanyakan kepada Aidil jika perkara yang sama terjadi kepada mereka. Aidil menyakinkan Aliya bahawa dia tidak akan menduakan Aliya.

Sarah pula semakin hari semakin rapat dengan Aliya dan cuba menghasut Aliya tentang keakraban Nur Amina dengan Hajjah dan Aidil.

Nur Amina risau melihat keakraban Aliya dan Sarah.
Category: 0 comments

NUR KASIH - Ep 22 - Episod Penuh

Klik Link Dibawah Untuk Streaming

NUR KASIH - Ep 22 - Episod Penuh#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer


Download Terus --> Download EP 22 <--- Download Terus

Sinopsis Episod 22


Aliya terdengar perbualan antara Hajjah dan Aidil. Aidil memberitahu Aliya tentang rancangan Hajjah menyuruh Aidil membawa Aliya berbulan madu.

Adam dan Nur Amina telah pun pulang ke Kuala Lumpur bersama-sama Katrina. Nur Amina mengesyaki sesuatu tentang kesihatan Katrina tetapi sempat memberitahu kepada Adam.

Keadaan Katrina semakin teruk. Ketika selesai solat jemaah bersama-sama Nur Amina, adam dan Hajjah, Katrina rebah.

Petikan dari : http://www.tv3.com.my/nurkasih/episodic/
Category: 0 comments

NUR KASIH - Ep 23 - Episod Penuh

Klik Link Dibawah Untuk Streaming

NUR KASIH - Ep 23 - Episod Penuh#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer


Download Terus --> Download EP 23 <--- Download Terus

Sinopsis Episod 23


Adam pulang ke kampung untuk menziarah kubur Katrina sekaligus menghantar Nur Amina. Adam melihat kereta baru Aidil yang dihadiahkan oleh keluarga Aliya kepadanya.

Aidil berbincang dengan Aliya untuk memulangkan semula kereta tersebut. Aliya tidak bersetuju.

Sarah masih lagi mencuba menghasut Aliya dan Nur Amina. Adam pula mula bersikap dingin dengan Nur Amina.

Petikan dari : http://www.tv3.com.my/nurkasih/episodic/
Category: 0 comments

NUR KASIH - Ep 24 - Episod Penuh

Klik Link Dibawah Untuk Streaming

NUR KASIH - Ep 24 - Episod Penuh#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer

Download Terus --> Download EP 24 <--- Download Terus

Sinopsis Episod 24


Nur Amina melihat berita yang disiarkan di televisyen tentang hotel di Mumbai di tawan. Nur Amina teringatkan Adam yang menginap di sana. Hajjah segera memanggil Aidil yang ketika itu baru keluar dari rumah.

Dato’ ingin membantu Aidil dan Nur Amina mencari maklumat tentang Adam di Mumbai.

Aliya pulang dari seminar lebih awal dari yang dijadualkan. Setibanya di rumah, Aliya melihat Nur Amina dan Aidil di dapur.Aliya berang kerana menyangka Aidil mempunyai hubungan dengan Nur Amina.

Petikan dari : http://www.tv3.com.my/nurkasih/episodic/
Category: 0 comments

NUR KASIH - Ep 25 - Episod Penuh

Klik Link Dibawah Untuk Streaming

NUR KASIH - Ep 25 - Episod Penuh#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer

Download Terus --> Download EP 25 <--- Download Terus

Sinopsis Episod 25

Adam diselamatkan oleh seorang lelaki India Muslim.

Hubungan Aidil dan Aliya masih lagi tegang dan Aidil cuba berbincang dengan Aliya cara baik. Aliya menceritakan segala-gala yang didengarnya dari Sarah. Sarah yang melihat dari dalam rumah segara mencari Nur Amina dan memohon maaf.

Sudah setahun Adam hilang tiada khabar. Nur Amina sering ke tali air tempat Adam dahulu. Hajjah semakin tidak sihat kerana risaukan keadaan Nur Amina.

Petikan dari : http://www.tv3.com.my/nurkasih/episodic/
Category: 0 comments

NUR KASIH - Ep 26 - Episod Penuh

Klik Link Dibawah Untuk Streaming

NUR KASIH - Ep 26 - Episod Penuh#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer#ancPlayer

Download Terus --> Download EP 26 <--- Download Terus

Sinopsis Episod 26

Aliya memberitahu Nur Amina bahawa dia redha jika aidil berkahwin dengan Nur Amina. Nur Amina berang kerana mereka beranggapan dia tidak mampu hidup sendiri.

Nur Amina menolak dan tetap setia menunggu Adam pulang.Nur Amina mengambil keputusan untuk bekerja semula di syarikat milik Adam. Pada mulanya, mereka semua keberatan tetapi akhirnya mereka memberi kebenaran.

Ketika menaiki keretapi untuk ke Kuala Lumpur, Nur Amina bertemu dengan Adam. Nur Amina membawa Adam pulang. Mereka semua terkejut bercampur gembira melihat kepulangan Adam.

Petikan dari : http://www.tv3.com.my/nurkasih/episodic/
Category: 0 comments

Misteri segitiga bermuda




Dalam satu abad terakhir ini diperkirakan sekitar 50 kapal laut dan 20 pesawat terbang menghilang secara misterius di suatu wilayah yang disebut segitiga bermuda. Tidak heran banyak orang menyebut wilayah ini dengan nama segitiga setan. Setelah hampir satu abad berlalu, adakah misteri yang masih tersisa dari segitiga bermuda ?

Cerita sepenuhnya pada link dibawah:-

Misteri segitiga bermuda
Category: 0 comments

LEONARDO DA VINCI SECRETS - The Life, Art, Invention, Paintings, Drawings and Secret of Leonardo Da Vinci www.leonardodavincisecrets.com

LEONARDO DA VINCI SECRETS - The Life, Art, Invention, Paintings, Drawings and Secret of Leonardo Da Vinci www.leonardodavincisecrets.com

Posted using ShareThis
Category: 0 comments

Misteri Potret Monalisa



SEBUAH potret lama berusia lebih 500 tahun yang digantung pada satu sudut dinding Muzium Louvre di kota Paris, Perancis terus mencetuskan misteri yang membingungkan ramai pihak sehingga kini.

Lukisan potret berasaskan cat minyak itu menggambarkan seorang gadis yang tidak dinafikan kecantikannya. Dia kelihatan menghadap ke arah pelukis dengan kedua-dua pergelangan tangannya dirapatkan antara satu sama lain.

Lalu dengan kedudukan begitu, Leonardo Da Vinci terus menggerakkan peralatan melukisnya dengan warna tertentu di atas kepingan papan mengikut corak dan pemandangan di hadapan matanya, sekitar 1503.

Pelukis itu mengambil masa lama untuk menyiapkan lukisan itu sebaliknya ketelitian dan pelbagai penekanan dalam proses menghasilkan kerja seni itu menyebabkan potret bergelar ‘Mona Lisa’ itu siap empat tahun kemudian.

Kini, selepas lebih 500 tahun, potret agung bersaiz 53 sentimeter lebar dan 77 sentimeter panjang itu digantung di sebalik cermin yang dilengkapi pengawasan ketat di sebuah galeri khas muzium terbabit.

Sebelum dipindahkan ke galeri khas itu pada April 2005, jutaan peminat dari seluruh dunia mengunjungi Muzium Louvre semata-mata ingin melihat potret yang penuh dengan misteri dan enigma itu.

Selain kekaguman melihatkan hasil seni yang memukau, tanda tanya dan kebingungan pasti menerjah ke benak minda kebanyakan pihak yang memerhati dengan teliti riak wajah pada potret itu.

Senyuman gadis itu aneh sekali, jarang sekali manusia memiliki senyuman ‘semisteri’ senyuman Mona Lisa. Bentuk senyuman itu tampak berbeza jika dilihat dari sudut berlainan.

Ketaksuban terhadap senyuman itu menyebabkan ia menjadi igauan penyelidik, ahli psikologi dan pengkaji seni dalam usaha menafsirkan makna di sebalik senyuman itu.

Sekecil-kecil sudut dalam lukisan berkenaan diteliti bagi membongkar rahsia yang menyelubungi wanita itu malah satu program komputer direka khas untuk mengetahui perasaan model terbabit ketika dia menyimpulkan senyuman seunik itu.

Program komputer dibangunkan Universiti Illinois dan Universiti Amsterdam itu membandingkan apa yang diimbas dengan pangkalan data berbagai ekspresi wajah manusia. Ia mengukur bentuk seperti lingkungan bibir dan kerutan sekitar mata untuk menghasilkan kesimpulan.

Hasilnya, program ‘pengenal emosi’ itu menyatakan bahawa wanita dalam lukisan Da Vinci itu berada dalam kondisi bahagia dengan peratusannya ialah 83 peratus gembira, sembilan peratus jijik, enam peratus takut dan dua peratus marah.

Pada 2003 ilmuwan dari Universiti Harvard mengatakan, cara mata pemerhati memproses maklumat visual membuatkan senyuman Mona Lisa hanya tampak unik ketika seseorang memandang bahagian lain dalam lukisan itu.

Baru-baru ini pula, sekumpulan penyelidik Kanada cuba membongkar misteri dengan mengandaikan bahawa senyuman Mona Lisa itu sebagai tanda kegembiraan wanita berkenaan yang baru saja melahirkan anak keduanya.

Andaian itu berdasarkan penemuan kumpulan pengkaji itu yang mengamati bahagian lukisan berkenaan menggunakan cahaya inframerah dan teknik tiga dimensi. Dengan teknik itu, mereka dapat melihat goresan cat lapisan demi lapisan dihasilkan Da Vinci selain menjumpai bahagian yang tidak dapat dilihat mata kasar, sebelum itu.

“Dari pengamatan yang sangat mendalam terhadap lukisan itu, jelas terlihat bahawa baju dipakai Mona Lisa dilapisi kain kasa lutsinar,” kata Bruno Mottin dari Pusat Penelitian dan Restorasi Muzium Perancis. Kain jenis ini banyak dipakai wanita Itali yang sedang mengandung atau baru saja melahirkan anak pada abad ke-16.

Sebelum itu, bahagian berkenaan jarang diamati kerana dianggap terlalu gelap sehingga sukar dilihat mata kasar. Namun, dengan teknik tiga dimensi itu, dapat dipastikan model Da Vinci itu sedang memakai pakaian berkenaan selepas melahirkan putera kedua.

Selain senyuman unik, satu lagi keistimewaan gaya lukisan Da Vinci menerusi potret berkenaan menyebabkan bebola mata Mona Lisa akan sentiasa memandang ke arah pengunjung tidak kira dari arah mana mereka memerhatikan lukisan itu.

Akan tetapi, antara misteri paling utama dalam potret Mona Lisa untuk mengenalpasti siapa wanita itu sebenarnya.

Teori mengatakan wanita itu gembira kerana baru melahirkan anak kedua mengaitkan bahawa model Mona Lisa sebenarnya ialah Lisa Ghererdini, isteri seorang pedagang bernama Francesco de Giocondo. Nama Mona Lisa yang digunakan bermaksud Madam Lisa.

Bagaimanapun, terdapat wanita lain yang dikaitkan sebagai Mona Lisa; selain Lisa Ghererdini, wanita yang turut dikaitkan sebagai model Mona Lisa ialah Isabella of Aragon, Caterina Sforza dan Constanza d’Avalos.

Seorang penulis, Serge Bramly, pula mengemukakan teori bahawa model kepada lukisan Mona Lisa adalah ibu kepada Da Vinci dikenali sebagai Caterina.

Terdapat juga pengkaji seni yang mengandaikan bahawa wajah Mona Lisa dilukis Leonardo tanpa merujuk kepada mana-mana model sebaliknya ia berdasarkan imaginasi pelukis itu yang banyak menghabiskan masa mengkaji teknik melukis wajah seseorang.

Bagaimanapun, teori yang paling mengejutkan dikemukakan Dr Lillian Schwartz dari Bell Labs yang menyatakan bahawa Mona Lisa sebenarnya wajah Leonardo sendiri dalam versi ‘kewanitaan’.

Teori itu diperoleh apabila Schwartz menggabungkan wajah Leonardo dan wajah Mona Lisa dan hasilnya, didapati bentuk kedua-dua wajah itu adalah selari!



FAKTA: Potret Mona Lisa


  • Lukisan itu menjadi popular selepas dicuri dari Muzium Louvre pada 21 Ogos 1911. Selepas kecoh mengenai kehilangan itu, seorang pekerja muzium terbabit iaitu Vincenzo Peruggia akhirnya didapati bersalah. Lukisan itu dijumpai dan dikembalikan ke Muzium Louvre dua tahun kemudian.


  • Populariti potret Mona Lisa menyebabkan ia dijadikan lagu berlainan lebih 10 kali, diinspirasi sebagai filem atau babak filem dan pelbagai sastera serta seni kreatif lain.
    Judul ‘Mona Lisa’ diberikan kepada potret itu 31 tahun selepas kematian Leonardo. Selain Mona Lisa, judul lain adalah ‘La Gioconda’.


  • Keistimewaan Mona Lisa adalah matanya akan sentiasa memandang ke arah pemerhati tidak kira dari arah mana anda memerhatikannya. Senyumannya juga kelihatan berbeza dari setiap sudut pandangan berbeza.


  • Terdapat pertikaian bahawa Mona Lisa membiarkan rambutnya terurai hingga ke bahu seperti terlihat dalam lukisan bagaimanapun ia disanggah dengan kenyataan corak seakan rambut itu sebenarnya kain pelindung kepala dan hanya beberapa helai rambut kelihatan.


  • Perbuatan membiarkan rambut bebas terurai di zaman Renaissance adalah ciri wanita muda yang tidak memiliki sopan santun.


  • Selepas 500 tahun, keadaan meterial lukisan Mona Lisa yang melewati masa lama semakin membimbangkan.
Category: 1 comments

World Computer Security Day

















World Computer Security Day (WCSD) is an annual event that is observed worldwide. It is opened to anyone or any organisation in the world that would like to observe and celebrate it in their own ways.
WCSD was started in 1988 to help raise awareness of computer related security issues. In Malaysia, this year 2009 is the first time that the WCSD is celebrated in an organised manner, driven by CyberSecurity Malaysia, the National Cyber Security Specialist Centre, which is an agency under the purview of the Ministry of Science, Technology and Innovation (MOSTI).
At present, there are at least 53 ways to participate in Computer Security Day (ways to participate). The list is compiled by the Association of Computer Security Day (ACSD). ACSD is a non-profit organisation that started WCSD and currently manages the http://www.computersecurityday.org/ website.You are encouraged to add to this list. For example, add this as item #54. Visit http://www.cybersafe.my/ to learn more about computer safety . from handy tips, cool posters, interesting videos and other resources on cyber security and safety.Computer Security is Everyone's Responsibility. Be Smart, Be Safe. Mark 30 November 2009 on your calendar. Be a part of WCSD-MY2009!


Category: 0 comments

Exclusive For STREAMYX Customer


Experience higher speed with our Super Upgrade Deals.
You get to enjoy FREE upgrade to nest speed for
4 months! From the 5th month onwords, you only pay
an additional fee as low as RM5 per month on your current subscription. Isn't that Super?
For More infor go to link..
Category: 0 comments

IN CINEMAS 26 DISEMBER 2009

THE TWILIGHT




THE NEXT CHAPTER BEGINS

Category: 0 comments

Blog & Win PEUGEOT 308 VTi

Go to http://www.blog4ft.com/ for more information ....
Category: 0 comments

PANDUAN PEMASANGAN UNIT IKLAN DI DALAM BLOG ANDA

Disini terdapat sedikit panduan untuk memasukkan unit iklan Nuffnang di dalam blog anda.

Terdapat 3 bahagian didalam blog anda yang mana unit-unit iklan Nuffnang ini dimasukan.

1. Bahagian Header
2. Bahagian di antara Post / Comment
3. Bahagian SideBar

untuk bahagian "Header", Copy script yang diberikan dalam akaun ahli nuffnang anda, setiap ahli Nuffnang yang berdaftar mempunya script yang berbeza. selepas script di copy buka blog anda untuk paste semula script tadi pada bahagian header blog anda. Semua script anda boleh diambil dari logo "Add ads" seperti dibawah yang terdapat dalam akaun Nuffnang anda.




Rujuk panduan dibawa yang diambil dari website:http://www.nuffnang.com.my/blogger/blogspot/



Memasang Unit Iklan Nuffnang ke Dalam blog Blogspot
__________________________________________

Langkah 1: Log masuk ke akaun Blogger anda

Log masuk ke dalam akaun Blogger anda di http://www.blogger.com/start. Jika anda masih belum mendaftar akaun, sila klik pada pautan pendaftaran Register dalam halaman yang sama dan sila ikut arahan yang dipaparkan bagi mencipta akaun baru anda.

Langkah 2: Masuk ke halaman Layout

Setelah anda log masuk, anda akan dibawa ke halaman Dashboard. Anda akan dapat melihat senarai blog yang anda telah reka di bawah bahagian 'Manage Your Blogs'. Klik pada pautan 'Layout' di bawah blog yang anda ingin memasang unit iklan Nuffnang.

Klik pada pautan 'Edit HTML' untuk mengubah templat blog tersebut.


Langkah 3: Memasang unit iklan Nuffnang


Sila ikut arahan di bawah bagi memasang setiap unit iklan Nuffnang di dalam templat blog anda. Sebelum bermula, sila pastikan opsyen pilihan 'Expand Widget Templates' telah ditandakan:

Memasang Unit Iklan Leaderboard:-

Salin kod bagi unit iklan Leaderboard daripada halaman 'Add Ad' Nuffnang dan tampal di dalam kawasan teks sebaik selepas tag .

Memasang Unit Iklan Skyscraper:-

Salin kod bagi unit iklan Skyscraper daripada halaman 'Add Ad' Nuffnang dan tampal di dalam kawasan teks seperti yang ditunjukkan dalam imej

Memasang Unit Iklan Large Rectangle:-

Salin kod bagi unit iklan Large Rectangle daripada halaman 'Add Ad' Nuffnang dan tampal di dalam kawasan teks seperti yang ditunjukkan dalam imej berikut.

Setelah siap, klik pada butang 'Save Template' bagi mengemaskini templat blog anda.

*nota: Sekiranya anda ingin melihat previu templat yang telah diubah, anda boleh klik pada butang 'Preview'. Sila ambil perhatian yang anda akan dapat melihat mesej ralat di dalam unit iklan Nuffnang dan ini adalah selamat untuk dibiarkan. Mesej ralat tersebut tidak akan dipaparkan setelah anda mengemaskini templat anda.


Langkah 4: Previu unit iklan Nuffnang


Setelah unit-unit iklan Nuffnang dipasang dengan betul, berikut adalah contoh bagaimana ia akan dipaparkan dalam blog anda (bagi konfigurasi asal)

" SELAMAT MENCUBA "

Category: 0 comments
Related Posts with Thumbnails

Entri Yang Perlu Anda Baca

Jana Pendapatan Melalui Paypal -- Daftar Sekarang!!

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

Sapa Yang Nak Ikut?