Tutorial Meletakkan Butang Like Facebook Di Setiap Post


Salam semua,

Rasanya dah lama benar aku tak share tutorial dalam blog ni.. so kebetulan hari ni aku baru je belajar satu ilmu bagaimana untuk membuat butang "Like" facebook disetiap entri post.

Jadi apa kata aku kongsi tutorial tu di sini.. Tutorial ni aku ambil dari blog www.allblogtools.com


Berikut adalah kod yang perlu dicopy

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url +

&quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>
</b:if>


Dimana kod tersebut perlu diletakkan ?


Log masuk kedalam blogger akaun, dan pergi pada bahagian Layout >> Edit Html.

Sebelum tu pastikan Expand Widget Templates ditandakan pada check box.


Dan seterusnya cari kod ini




Pastekan kod tersebut dibawah koding diatas


Bagaimana, jika kod tersebut tidak di jumpai pada bahagian template anda? Cuba cari kod yang lain seperti dibawah ini.




Seteruskan Pastekan kod tersebut dibawah koding diatas.


Klik pada Save Template dan selesai.



Hasilnya akan jadi seperti dibawah ini




Nota : Jika anda sukakan entri ini jangan lupa tekan butang LIKE dibawah.


Category: 3 comments
Related Posts with Thumbnails

Entri Yang Perlu Anda Baca

Jana Pendapatan Melalui Paypal -- Daftar Sekarang!!

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

Sapa Yang Nak Ikut?