ASB Online di Maybank2u, Anda Tahu?

Assalamualaikum semua & salam sejahtera, berjumpa lagi kita semua di bahagian tutorial aku ni.

Agak lama benar aku tak buat tutorial dalam blog aku ni dan hari ni aku nak kogsi bersama2 macam mana cara untuk kita menambahkan pelaburan ASB kita tanpa pergi beratur panjang di pejabat Pos atau Bank yang mewakil ASB.

Aplikasi baru yang dibuat di dalam Sistem online
Maybank2u mampu menyelesaikan masalah kita. Untuk informasi bersama Sistem online ini berfungsi pada hari bekerja sahaja iaitu Isnin hingga Jumaat dari jam 8.00 pagi - 5.00 petang yang mana sama seperti di Pejabat Pos.

Mungkin ada yang tertanya2 bagaimana cara nak lakukan transaksi online ni? takpe jangan risau aku kan berikan sedikit tutorial kepada anda semua untuk memudahkan anda semua membuat transaksi online ni.

Syarat utama untuk menggunakan aplikasi ini adalah anda mesti mempunyai akaun Maybank2u, jika tiada anda perlu mendaftar terlebih dahulu.

Ikuti langkah2 dibawah yang telah aku sediakan untuk kemudahan bersama.

1. Masuk ke dalam
http://www.maybank2u.com.my/

2. Macam biasa masukkan Username & Password (yang ni sendiri punya .... rahsia tau..)


3. Pilih pada bahagian Investment


4. Klik pada ASNB Unit Trust Additional Purchase



5. Tandakan "check box" sebagai pengesahan dan klik butang
Next


6. Dapatkan TAC Number dan isi maklumat yang diminta seperti jumlah tambahan pelaburan, no.akaun ASB anda dan Pilih Jenis pelaburan anda (Pilih Amanah Saham Bumiputera). Seterusnya klik butang Continue



7. No. akaun ASB anda adalah seperti kedudukan didalam buku pelaburan anda. contoh seperti gambar diatas.

8. Masukkan TAC anda yang telah dihantar ke Handphone anda. Klik Confirm




9. Akhir sekali Sekiranya anda berjaya Status akan menunjukan "Successful". untuk contoh diatas status menunjukkan "Unsuccessful" kerana jumlah pelaburan yang dimasukkan adalah RM1. Minimum pelaburan adalah RM10 sama seperti membuat pelaburan menggunakan buku di pejabat pos.

Akhir kata semoga anda semua dapat sedikit panduan untuk melakukan transaksi ini dimana2 sahaja dengan selamat. Sekiranya aku mendapat infomasi terkini berkaitan apa2 sahaja aku akan kongsikan lagi di dalam blog ini.. Wasalam...
Category: 9 comments

9 comments:

student said...

nice info, terima kasih banyak2 bro..

dulu pernah dengar pasal ni tp lupa dah kat mana, ni jumpe tutorial dri blog bro..tima kasih bnyk yer!:)

kakngah said...

wallawey... aku br tau blh topap ASB on9..
xyh ssh2 nk beratur kt pos ofs lg...
thanks bro!!~

leyzajamil said...

yess, bertambah la invesment sy dlm ASB xyah klua g bank...tq for info

Mr.gOOgle said...

Terima kasih kerana sudi berkongsi tutorial ini.. sekarang saya boleh pindahkan wang daripada keuntungan jual topup/prepaid/reload terus ke melalui online tq sangat2 www.mysupertopup.wordpress.com

JMB Astana Alam 3 said...

lepas masukan duit tu buku kena update gak kan...bawa skip ransaction tu sbg bukti yek...

Anonymous said...

dah lama cari. akhirnya ketemu juga. tq bro

Anonymous said...

kena caj rm1 x??

Unknown said...

Dua soalan ingin ditanya.

1. Ada caj RM 1.00 untuk transaksi ini?

2. Selepas memmbuat pelaburan tambahan, adakah akan dipaparkan baki keseluruhan pelaburan spt dalam buku pelaburang?

TK

mohd shafiq said...

kn dh tranfer melalui on9..bleh x check stetment asnb mlalui on9..

Related Posts with Thumbnails

Entri Yang Perlu Anda Baca

Jana Pendapatan Melalui Paypal -- Daftar Sekarang!!

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

Sapa Yang Nak Ikut?