Tutorial Meletakkan Butang Like Facebook Di Setiap Post


Salam semua,

Rasanya dah lama benar aku tak share tutorial dalam blog ni.. so kebetulan hari ni aku baru je belajar satu ilmu bagaimana untuk membuat butang "Like" facebook disetiap entri post.

Jadi apa kata aku kongsi tutorial tu di sini.. Tutorial ni aku ambil dari blog www.allblogtools.com


Berikut adalah kod yang perlu dicopy

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url +

&quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>
</b:if>


Dimana kod tersebut perlu diletakkan ?


Log masuk kedalam blogger akaun, dan pergi pada bahagian Layout >> Edit Html.

Sebelum tu pastikan Expand Widget Templates ditandakan pada check box.


Dan seterusnya cari kod ini




Pastekan kod tersebut dibawah koding diatas


Bagaimana, jika kod tersebut tidak di jumpai pada bahagian template anda? Cuba cari kod yang lain seperti dibawah ini.




Seteruskan Pastekan kod tersebut dibawah koding diatas.


Klik pada Save Template dan selesai.



Hasilnya akan jadi seperti dibawah ini




Nota : Jika anda sukakan entri ini jangan lupa tekan butang LIKE dibawah.


Category: 3 comments

Blog Ciput Pon Dapat Iklan Ke

Salam semua,

Alhamdulilah syukur.. hari jumaat yang mulia ni.. masih diberikan nikmat menyedut udara yang dipinjamkan oleh Allah S.W.T.

Kita memang disarankan mencari rezeki dimuka bumi ini sebanyak mana yang mungkin untuk digunakan kejalan yang diredhai.. tapi ingat cara dan kaedah mencari rezeki tu kenalah betul ye.

Oklah aku nak kongsi sikit apa yang aku dapat pada hari jumaat ini dari komuniti pengiklanan yang tidak asing lagi bagi kalangan blogger iaitu nuffnang.

Pasal apa ni tiba-tiba nak cerita pasal nuffnang ni.. sebenarnya banyak sangat aku baca entri luahan blogger yang kata nuffnang berada pada tahun yang takda oongg.. nuffnang dah kurang bagi iklan dan macam-macam lagi keluhan dari luar sana.

Alhamdulilah bagi aku ada atau tak iklan tu kerja perlu diteruskan juga.. tak gitu kawan2.. sebagai contoh macam blog buruk ni.. rata-rata visitor sehari lebih kurang 100 UV sahaja.. tak percaya tengok statistik dekat bawah ni.





Sekarang dah percayakan purata sehari lebih kurang 100 UV je.. ok apa yang aku nak cakap deklat sini.. tak semestinya trafik tinggi sahaja boleh dapat iklan Buffered earning ni.. buktinya dekat bawah ni..

Pagi-pagi tadi sebelum gi kerja dah jadi rutin harian aku nak tengok statistik nuffnang n juga earning nuffnang aku.. walaupun tak sehebat otai dekat luar tu.. tapi sehari boleh dapat RM0.10 sen pon dah ok.. kalau sebulan dan boleh dapat RM3.00 kalau setahun kiralah sendiri.. itu kalau RM0.10 sehari.. kalau lebih dari tu.. lu pikirlah sendiri.




Nilah dia bukti salah satu buffered earning yang aku dapat pagi tadi.. terima kasih nuffnang dan juga syarikat Volkswagen Malaysia sebab pilih blog ni sebagai tempat meletakkan iklan.



** Rasa-rasa kalau aku beli sebiji Golf GTi untuk wife aku ok tak?
Category: 6 comments

Tutorial ASNB Online Di Maybank2u | Tips Tambah Pelaburan ASNB Di Maybank2u

Salam semua,

Nampaknya sudah lama kita tidak bersua dengan tutorial baru ni.. So hari ini saya nak kongsi bagaimana cara untuk membuat penambahan pelaburan ASB anda di Maybank2u dengan tanpa beratur di pejabat pos atau kaunter-kaunter bank agen ASB.

Sebelum membuat penambahan pelaburan ASB dalam Maybank2u anda perlu mendaftar terlebih dahulu Akaun ASB anda didalam Sistem online Maybank2u.. Bagaimana kaedahnya.. anda boleh rujuk pada tutorial sebelum ini yang bertajuk "Tutorial ASB Online"

Kita teruskan pada tutorial selanjutnya.

Langkah pertama

> Login terlebih dahulu ke dalam www.maybank2u.com.my

Langkah kedua
> Klik salah satu link Investment seperti dalam rajah diatas

> Seterusnya Klik pada Tab ASNB Unit Trust



> Seterusnya Klik pada Tab ASNB Payment

> Sekiranya anda telah mendaftarkan akaun ASB anda didalam Maybank2u.. anda boleh memilih akaun mana yang ingin digunakan untuk membuat penambahan pelaburan.

> Hanya klik akaun ASB pilihan anda dan klik Continue untuk meneruskan proses



> Satu page aggrement akan dipaparkan dan jangan lupa tandakan tanda setuju anda untuk meneruskan proses tersebut... dan seterusnya klik butang Continue


> langkah seterusnya masukkan jumlah nilai yang ingin ditambah didalam ASB anda yang mana jumlah minimum adalah RM10... seterusnya klik Continue

> Dan langkah terakhir untuk membenarkan pengesahan dibuat.. anda perlu menekan butan Continue sekali lagi bagi pengesahan penambahan pelaburan.

> Jika transaksi telah berjaya status Successful akan dipaparkan pada step terakhir anda.


P/S : Untuk proses penambahan pelaburan ini hanya boleh dilakukan pada waktu pejabat sahaja iaitu seperti urusniaga ASNB di pejabat pos atau bank terpilih.. dan ini bermakna transaksi tidak dapat dibuat pada waktu malam atau hari sabtu dan ahad.

*** Peringatan : Pastikan setiap kali membuat transaksi online anda mencetak bukti transaksi anda untuk rujukan pada masa akan datang.

[Selamat Mencuba & Menabunglah untuk hari tua anda]

Category: 2 comments

Terima Kasih Nuffnang | 2 Buffered Earning Dari Nuffnang


Salam semua,

Lama benar aku tinggalkan blog ni.. bukan aku dah berenti dari berblog tapi sebuk menguruskan blog utama.. eh berapa banyak blog yang aku handle ni?.. dulu banyak sekarang dah tinggal 3 ketul je... hehehe.. mungkin korang kata aku tamak.. apa-apalah korang nak cakapkan.. yang penting nuffnang sentiasa bagi buffered earning dekat aku..

Untuk blog ni.. aku dapat 2 buffered earning yang satu dari maxis dan satu lagi dari celcom.. Buffered earning dari Digi je tak melekat lagi.. hehehe

Terima kasih nuffnang sebab masih sudi bagi dekat blog ni.. bila nak bagi dekat blog yang lain ni.. hehehe..

Ramai yang bising kata tak dapat buffered earning.. dan penyudahnya beralih kepada advertisor lain.. ada yang kata nuffnang pilih kasih.. asik orang yg sama je dapat.. bagi aku nuffnang tak pilih kasih.. sebenarnya pembahagian buffered earning diberikan berdasarkan giliran supaya semua blogger dapat rasa..

Semakin hari semakin ramai blogger yang register dibawah nuffnang.. so untuk mewujudkan keadilan buffered earning diberikan kepada blogger yang baru.. bagi menaikkan semangat untuk berblogging.

P/S : Kalau buffered earning tu dah melekat rajin-rajinlah update blog supaya tinggi trafik ye.... sebab income nuffnang bergantung kepada trafik.. kalau no visitor.. so rugilah nuffnang bafi iklan tu.. betul tak?


Category: 3 comments

Tips Meletakkan Butang Facebook Share Dan Twitter Di Blog



Salam,

Untuk tahun baru ni.. ini merupakan tips pertama yang aku ingin kongsi dengan rakan. Semua sedia maklum bahawa facebook & twitter memainkan peranan penting dalam menyebarkan info yang dibuat diblog.

printskrin dari blog malarang-kak

Persoalan bagaimana ingin meletakkan butang facebook share & twitter retweet akan terjawab dibawah ni.

Cara meletakkan butang facebook share & twitter pada posting blog

Masuk ke design
Klik pada edit HTML >> Expand Widget Templates
Cari kod:


Dan letakkan kod dibawah selepas atau sebelumnya, jika diletakkan diatas akan terpapar dibahagian atas posting, sebalik jika dibawah akan terpapar pada bahagian bawah posting

<div style='float:right;padding:4px;'>
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='box_count'/>
<script src='http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share' type='text/javascript'/>

<a class='twitter-share-button' data-count='vertical' href='http://twitter.com/share'>Tweet</a><script src='http://platform.twitter.com/widgets.js' type='text/javascript'/>
</div>

Diharap dengan sedikit tips tutorial ni dapat membantu anda semua supaya lebih maju dalam berblog lagi.
Category: 5 comments
Related Posts with Thumbnails

Entri Yang Perlu Anda Baca

Jana Pendapatan Melalui Paypal -- Daftar Sekarang!!

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

Sapa Yang Nak Ikut?